6.02.2019. SAPULCES APSKATS

Trešdien,6.02.2019. notika ikgadējā arodbiedrības atskaites sapulce.

1)Darba kārtībā bija tikšanās ar SIA MAXIMA valdes locekli KRISTĪNI ĀBOLTIŅU, Personāla vadības departamenta direktoru RAITI APINI un Procesu un Kvalitātes vadības departamenta direktori DACI GRAVU. K. Āboltiņa sapulcējušos iepazīstināja ar savām darba metodēm,jo pati šajā amatā strādā nesen.Laika gaitā Maximas vadības pusē nekādas īpašas aktivitātes darba efektivitātes uzlabošanā nebija notikušas,tad nu K. Āboltiņa ar vērīgu aci no malas saskatīja vajadzīgos posmus,ko vajadzētu nomainīt no snaudošiem uz jauniem un aktīviem,kā arī izmainīt daudzu darba procesu metodes labu un efektīvu rezultātu sasniegšanai.Šobrīd visas izmaiņas notiek vadošajos līmeņos,lai turpmāk jaunievēlētie vadītāji varētu rezultatīvi strādāt ar vidējo personālu un topošajiem darbiniekiem. Izmaiņas vienmēr apsveicamas!
R.Apinis pastāstīja par novitātēm,kas paredzētas ieviest šajā gadā gan jaunatvērtajos veikalos,gan esošajos.Sapulces dalībnieki uzdeva jautājumus,uz kuriem gan pārstāvji atbildēja izvairīgi,parādot rezultātus,kādus guvuši psihologu apmācībās ar personālu un darbiniekiem komunikācijā- runā daudz un nepasaki neko.

Vairākkārt esam pieprasījuši izskatīt jautājumu par straujāku darbinieka cienīgu algu celšanu  un summētā darba laika pāreju no 3 mēnešiem uz vienu,kā arī nodrošināt darbiniekiem pilnu kalendāro darba stundu skaitu. Ceram uz sapratni šajos jautājumos ar pozitīvu rezultātu.

Par algu paaugstinājumu- vēl nevarot pateikt!-kad tad,ja gads jau sācies?
Labi zinām ,ka Latvijā labākas dzīves meklējumos izbraukušo skaits ir milzīgs,tāpēc darbinieku trūkst.
Maxima ir viens no lielākajiem darba devējiem Latvijā,tāpat viens no lielākās peļņas guvējiem gadā,tad,kāpēc gan nevarētu saviem darbiniekiem sniegt konkurētspējīgu algu,lai jebkurš būtu motivēts nākt strādāt tieši uz Maximu.
Šobrīd situācija tāda,ka cilvēki lielākas peļņas gūšanai brauc no rajoniem uz Rīgu aizpildīt tukšās vietas un viņiem nav laika domāt par savu veselību.Ja aizej pie ārsta un saki,ka strādā Maximā,ārstam viss esot skaidrs. Gribētos,lai tiktu domāts vairāk par strādājošajiem MAXIMĀ.

Ļoti ceru,ka šeit teikto sadzirdēs arī MAXIMAS SIA vadība un lems par labu saviem darbiniekiem.

2)Tālāk mums notika arodorganizācijas valdes darbības pārskats
*Galvenais ,uz ko vērsām uzmanību  pagājušajā gadā ,bija biedru darba tiesību un interešu aizstāvība sociālajā dialogā ar darba devēju,kā arī jaunu biedru piesaiste un izklaides pasākumu organizēšana.
Uz 6.02.2016.biedru skaits ir 115,kas ir tikai 1.4 % no visiem darbiniekiem.

Ja agrāk bija ļoti liela pretestība arodorganizācijai no vadības puses, tad šobrīd iemesls ir pārāk lielā kadru mainība un darbinieku neinformētība. Gada laikā uzņemti 28.biedri,tomēr arī prom aizgājušo ir liels skaits -38,kuriem ir dažādi iemesli- izbeidz darba attiecības,biedru naudas nemaksāšana,kā arī(diemžēl) vadības spiediens-“nav vēlams būt AO biedram” u.c.
Joprojām daudzi domā,ja tika noslēgts darba koplīgums,tad automātiski visi ir arodbiedrības biedri,bet biedru naudu maksā tikai tie,kas vēlas ekskursijas un kultūras pasākumus. šogad gaidām lielāku aktivitāti no potenciālajiem biedriem.

*Arodorganizācijas valdē bija ievēlēti 7 darbinieki no dažādiem veikaliem. Notika 5 valdes sēdes aptaujas @ pastā(darbs neļauj biežāk),kurās apsprieda arodorganizācijas pamatdarbības jautājumus,MAXIMA Darba kārtības noteikumu projektu,sagatavojām priekšlikumu par grozījumu Darba koplīgumā,kā arī pieņemti lēmumi par materiālās palīdzības sniegšanu AO biedriem.

Lai aktivizētu biedru piesaisti,tika organizētas tikšanās veikalos Mārupē un 3 veikalos Rīgā.Aktīvu biedru piesaisti pagājušo gadu veica Inese Rēdliha ,Jautra Krāģe,Tālis Eglītis,kā arī Anna Umbrovska komunicēja ar interesentiem citos veikalos un sniedza konsultācijas telefoniski,gan @ pastā. Te jāpiebilst,ka informāciju dažādos problēmjautājumos saņēmuši arī darbinieki,kuri nav AO biedri .
Juridiskās konsultācijas AO biedri,kuri ir ilgāk kā 6 mēneši var saņemt bez maksas.
*Annai Umbrovskai gada garumā vienmēr bija palīdzīga roka no Personāla vadības departamenta direktora R.Apiņa dažādu jautājumu risināšanā ,uz kuriem vajadzīga tūlītēja atbilde. Tāpat esam vairākkārtīgi tikušies ofisā dažādu jautājumu apspriešanai.
*1.-3.maijā A.Umbrovska un I.Redliha piedalījās LTDA aktīvistiem organizētajā motivācijas braucienā uz Baltkrieviju ar domu uz turpmāku sadarbību.
*AO biedri noskatījušies kopā izrādes “ART” un “Reāli sliktie puiši”
*Jūlijā ieinteresētie piedalījās AO organizētā 2 dienu ekskursijā uz SĀREMĀ.Kopā laiku vadījām 39 cilvēki.
*3.decembrī AO pārstāvis T.Eglītis LTDA delegācijas sastāvā piedalījās Norvēģijas TDA Oslo nodaļā par turpmāku sadarbību biedru apmācības jomā.
* Darbojas mājas lapas www.maxiao.lv un turpmāk www.ltda.lv
Turpmāk vēlamies aktīvāk darbiniekus uzrunāt caur MAXIMAS avīzi.

3)Naudas līdzekļu izlietojums

2018.gadā savākta biedru nauda – 4952,43 EUR
Saskaņā ar LTDA statūtiem AO rīcībā ir 65% līdzekļu – 3219,08 EUR
Atlikums no 2017.gada-703.48
Iztērēts 2018 .gadā kopā par sapulces organizēšanu,ekskursiju uz Sāremā,2 teātra izrādes,transporta izdevumi ,4 materiālās palīdzības – 3534.70 EUR
Atlikums uz 2019.g. 1.janvāri – 387.86 EUR

4)Arodorganizācijas valdes,priekšsēdētāja,viņa vietnieka vēlēšanas
Priekšsēdētāja amatam izvēlēti 2 kandidāti – esošā priekšsēdētāja Anna Umbrovska un Tālis Eglītis no Valmieras. Sakarā ar otra kandidāta klātneesamību slimības dēļ, balsošana notika tikai par Annu Umbrovsku, kura vienbalsīgi tika ievēlēta par arodorganizācijas priekšsēdētāju.
Priekšsēdētāja amatā ievēlēja līdzšinējo biedri Inesi Rēdlihu.
AO valde turpmāk sastāvēs no 11 dalībniekiem. Tika ievēlēti valdes locekļi – Aivis Krauze, Irina Simagina, Jautra Krāģe, Irina Jākobsone, Tālis Eglītis, Austris Krastiņš,Valentina Babiča,Līga Rozentāle, Jūrate Mikenaite

5)AO darbības plāns 2019.gadam.
Jaunā darba koplīguma projekta izstrāde
Vasaras ekskursijas organizēšana
Tikšanās veikalos ar darbiniekiem
Turpināsim sadarbību vēl aktīvāku ar darba devēju gan tikšanās reizēs ,gan ar SIA MAXIMA avīzes palīdzību.

Dažādi jautājumi- te patiešām klātesošie uzdeva ļoti daudz sev interesējošus jautājumus , sniedza ierosinājumus.

PALDIES PAR LIELO AKTIVITĀTI SAPULCES DALĪBĀ!!!  Gaidām jaunus ierosinājumus!

SIA MAXIMA AO priekšsēdētāja A.Umbrovska

Jums varētu patikt arī...